12  Omverdenen fra Nav-ansattes ståsted

Av: Sverre Friis-Petersen og Siri Hansen Pedersen

Survey

Fotomontasje: Colourbox
Kapittelsammendrag: Aldring, digitalisering, KI og utenforskap viktigst for Nav-ansatte

Basert på en spørreundersøkelse finner vi at Nav-ansatte vurderer aldring av befolkningen, digitalisering, kunstig intelligens, flere med psykiske lidelser og flere unge i utenforskap som de viktigste utviklingstrekkene for Nav de neste ti årene. Sammenlignet med en tidligere undersøkelse fra 2022 er det flere enn før som peker på en aldrende befolkning, økt antall flyktninger, internasjonale konflikter og lavere tillit til offentlig sektor som sentrale utfordringer. Samtidig er det færre enn før som peker på grønt skifte/klimautfordringer, omstillingstakt i arbeidslivet og manglende kompetanse blant arbeidssøkere som viktige samfunnstrender.

Det er særlig viktig å ha oppmerksomhet om trender som de ansatte både anser som viktige og preget av høy usikkerhet, da slike trender kan være vanskelig å planlegge for. Blant disse finner vi kunstig intelligens, økende andel personer med psykiske lidelser, unge i utenforskap, høyere andel flyktninger, flere fattige og aldring av befolkningen. Internasjonale konflikter er en annen trend der ansatte vurderer usikkerheten som særlig høy, men der de anser viktigheten for Nav som noe lavere. Ansattes vurdering av usikkerhet kan både dreie seg om usikkerhet om hvordan trendene vil utvikle seg og hva konsekvensene for Nav vil bli. Aldring av befolkningen er i utgangspunktet en trend vi med ganske høy sikkerhet kan si hvordan vil utvikle seg. At ansatte peker på usikkerhet knyttet til aldring, må derfor tolkes som usikkerhet om de konkrete konsekvensene for Nav og egen arbeidssituasjon.

Navs omverdensanalyse har fått økt oppmerksomhet i organisasjonen de siste årene. Tilbakemeldingene tyder på at den oppleves som et nyttig verktøy for å forstå eksterne utviklingstrekk og betydningen for Navs arbeid framover. Drøyt 6 av 10 Nav-ansatte kjenner til analysen, og andelen har økt over tid. Blant de som kjenner til analysen, er det rundt 3 av 4 som mener den er nyttig, og en like høy andel som mener den påvirker Navs prioriteringer.

12.1 Innledning

Samfunnsendringer skaper både utfordringer og nye muligheter for Nav, noe som gjør det viktig å forstå hvordan samfunnstrender påvirker organisasjonens oppgaver og prioriteringer. Gjennom en spørreundersøkelse kartlegger vi hvilke samfunnstrender Nav-ansatte mener vil ha størst betydning for Nav framover og for egne oppgaver, hvordan de vurderer usikkerheten knyttet til disse trendene, og i hvilken grad de opplever at omverdensanalysen er relevant og nyttig i deres arbeid.

Undersøkelsen ble gjennomført i juni 2024 og sendt ut til alle Nav-ansatte. Dette er den tredje undersøkelsen i rekken, etter lignende undersøkelser i 2020 og 2022. Svarresponsen var på 17 prosent (4 050 ansatte), noe som er på linje med tidligere år (se faktaboks under for mer informasjon om datagrunnlaget). Nytt i 2024-undersøkelsen er at vi også har spurt de ansatte hvordan de vurderer usikkerheten knyttet til ulike samfunnstrender. Dette gir et mer nyansert bilde av hvilke trender som oppfattes som mest betydningsfulle, og i hvilken grad det er usikkerhet om deres utvikling og mulige konsekvenser.

I dette kapittelet ser vi nærmere på hvilke samfunnstrender Nav-ansatte vurderer som viktige for Navs utvikling, hvordan vurderingene varierer mellom ulike deler av organisasjonen og hvilken usikkerhet som knyttes til ulike trender. Videre undersøker vi i hvilken grad ansatte opplever Navs omverdensanalyser som nyttige, og hvordan de mener slike analyser påvirker Navs prioriteringer.

Kort om spørreundersøkelsen

Svarprosenten i 2024-undersøkelsen (og tidligere) er ikke korrigert for fravær. Under utsendelsen av 2024-undersøkelsen oppsto det tekniske utfordringer. Den opprinnelige invitasjonen ble sendt via e-post til alle ansatte, men noen mottok ikke denne på grunn av systemfeil. Etter at feilen ble rettet, ble undersøkelsen sendt ut på nytt uten påfølgende påminnelser.

I tabell 12.1 er en oversikt over svarfordelingen ut fra hvilken enhet i Nav de ansatte tilhører, og hvor mange som jobber ved de ulike enhetene. Analyseresultatene er ikke vektet, men svarene fra ansatte ved Nav-kontorene vil uansett bli dominerende i analysen.

Ansatte Svar
  Antall ansatte Prosentandel av alle ansatte Antall svar Prosentandel
Nav-kontor 14 037 60,5 2 023 50,0
Nav Arbeid og Ytelser 1 736 7,5 448 11,1
Nav Fylke 1 599 6,9 462 11,4
Arbeids- og velferdsdirektoratet 1 583 6,8 266 6,6
Nav Hjelpemidler og tilrettelegging 1 394 6,0 230 5,7
Nav Kontaktsenter 1 026 4,4 198 4,9
Nav Familie- og pensjonsytelser 958 4,1 246 6,1
Nav Økonomitjeneste 320 1,4 56 1,4
Nav Kontroll 253 1,1 57 1,4
Nav Klageinstans 244 1,1 55 1,4
Annet 49 0,2 9 0,2
Total 23 199 100 4 050 100

Tabell 12.1 Antall Nav-ansatte og svarrate.

Kilde: Nav

12.2 Hvilke samfunnstrender kan ha størst innvirkning de neste ti årene?

I dette avsnittet undersøker vi hvordan Nav-ansatte vurderer betydningen av ulike samfunnstrender for både Nav som organisasjon og deres egne arbeidsoppgaver. I tillegg ser vi nærmere på hvilke trender som oppleves som mest usikre. Denne usikkerheten kan dreie seg om hvordan trendene vil utvikle seg i framtiden, hvilke konsekvenser de kan få, eller om de faktisk representerer reelle samfunnstrender.

Ansatte har blitt bedt om å vurdere ulike samfunnstrender og utviklingstrekk innenfor områder som politikk, økonomi, demografi, sosiokulturelle forhold, teknologi og miljø. Figur 12.1 gir en oversikt over de spesifikke temaene i 2024-undersøkelsen. I forkant av undersøkelsen forenklet vi ved å ta ut noen svaralternativer fra 2022-undersøkelsen, og la til kunstig intelligens (KI). De ansatte vurderer hver trend opp mot innvirkningen for Nav som helhet og for sine egne arbeidsoppgaver, med svaralternativene «lite», «noe» og «mye».

Figur 12.1: Drivkrefter som kan påvirke Nav mot 2035.

Kilde: Nav

Figur 12.2 viser ansattes gjennomsnittlige vurdering av de ulike samfunnstrendene. De fleste samfunnstrendene blir vurdert å ha relativt høy innvirkning på Nav som helhet. Aldring av befolkningen og digitalisering av offentlige tjenester framstår som de mest betydningsfulle trendene for Nav som helhet. Aldringen av befolkningen vil gi en økende etterspørsel etter helse- og velferdstjenester. Dette kan utfordre kapasiteten i Navs tjenester, selv om de fleste av Navs tjenester er rettet mot personer i yrkesaktiv alder. Digitalisering av offentlige tjenester berører både brukere og ansattes arbeidsmåter og samhandling. Den kan også bidra til større forventninger til kvalitet og tilgjengelighet av tjenestene.

Flere med psykiske lidelser og flere unge i utenforskap vurderes også som sentrale utfordringer for Nav. Andelen som har psykiske lidelser blant personer som mottar helserelaterte trygdeytelser fra Nav har økt over tid (se kapittel 10). En eventuell fortsatt økning i psykiske lidelser blant personer som er i kontakt med Nav, spesielt blant unge, skaper et større behov for tilpassede tjenester som kombinerer oppfølging, helsetilbud og arbeidsinkludering. Unge i utenforskap er en vedvarende samfunnsutfordring som krever helhetlig innsats på tvers av sektorer for å hindre langvarige negative konsekvenser for den enkelte og samfunnet. Her har utviklingen riktignok vist en nedadgående trend de siste årene, bortsett fra en liten økning i 2023 (Nav 2024).

For de ansattes egne arbeidsoppgaver oppleves digitalisering av offentlige tjenester og flere unge i utenforskap som de mest relevante trendene. Digitalisering gir ansatte mulighet til å jobbe mer effektivt, men stiller også krav til kontinuerlig kompetanseheving og omstilling. Flere unge i utenforskap påvirker mange veilederes oppgaver direkte gjennom behov for tettere oppfølging og skreddersydde tiltak, noe som kan være tid- og ressurskrevende. Indirekte kan satsningen på unge uføre føre til at veiledere som følger andre brukergrupper får mer å gjøre. Økte krav til kvalitet på offentlige tjenester og effektivisering av offentlig sektor er også trender som ansatte mener vil påvirke deres arbeid betydelig.

For noen trender er det et tydelig skille mellom hvordan ansatte vurderer påvirkningen for Nav som helhet sammenlignet med egne arbeidsoppgaver. Dette skillet reflekterer hvordan større samfunnsendringer både påvirker Nav som helhet og samtidig påvirker ansattes arbeidsoppgaver. For eksempel oppleves aldring av befolkningen som en betydelig systemisk utfordring for Nav, men vurderes å ha mindre direkte konsekvenser for ansattes daglige arbeid. Dette kan muligens henge sammen med at det ikke er så mange som jobber med alderspensjon og at disse oppgavene i stor grad er automatisert. Selv om antallet alderspensjonister øker, har de opparbeidet rettigheter som sikrer deres ytelser, og den automatiserte saksbehandlingen gjør at økt volum ikke nødvendigvis skaper kapasitetsutfordringer i pensjonsforvaltningen (selv om flere pensjonister bosatt i utlandet kan gi utfordringer). Derimot kan veksten i denne aldersgruppen legge større press på andre enheter i Nav, som Nav Hjelpemidler og tilrettelegging, som bistår eldre brukere med behov for hjelpemidler og tilpasninger knyttet til helse og funksjonsevne. Trender som effektivisering og digitalisering vurderes som mer relevante for egne arbeidsoppgaver.

Figur 12.2: Nav-ansattes vurderinger av ulike samfunnstrenders innvirkning på Nav som helhet og egne arbeidsoppgaver, med 95 prosent konfidensintervall.

Kilde: Nav

Sammenlignet med forrige undersøkelse fra 2022 (Nav 2023) var det i 2024 en markant økning i vurderingen av aldring av befolkningen, økt antall flyktninger, internasjonale konflikter og lavere tillit til offentlig sektor som viktige samfunnstrender for Nav (Figur 12.3). Disse utviklingstrekkene reflekterer både globale og nasjonale endringer som har fått økt oppmerksomhet siden 2022, som for eksempel kriser knyttet til internasjonal uro og migrasjon, samt en økende bekymring for tillit til offentlige institusjoner (se også kapittel 11.7). Aldringen av befolkningen viderefører en allerede kjent trend, men oppleves nå som enda mer presserende for Navs medarbeidere. Det kan eksempelvis bli kraftig økning i behovet for hjelpemidler (se kapittel 5). Disse trendene forsterker behovet for fleksible og målrettede tiltak, samt økt samhandling på tvers av tjenesteområder.

Figur 12.3: Nav-ansattes vurderinger av ulike samfunnstrender i 2022 og 2024.

Kilde: Nav

Notat: I 2022 var formuleringen «Flere med fysiske og psykiske lidelser», mens den i 2024 ble endret til kun å omfatte «psykiske lidelser». Selv om spørsmålene ikke er helt identiske, ser vurderingen av trenden relativt lik de to årene.

12.2.1 Forskjeller mellom ulike deler av Nav

De ulike enhetene i Nav har forskjellige oppgaver og ansvarsområder, noe som gjør at samfunnstrender kan påvirke dem på ulike måter og ha varierende betydning for arbeidet deres. Figur 12.4 viser tydelige forskjeller i hvordan ulike enheter opplever at trender påvirker deres arbeidsoppgaver. Samtidig er det relativt små variasjoner i hvordan enhetene vurderer samfunnstrendenes betydning for Nav som helhet (ikke vist i figur). Den største variasjonen mellom enhetene finnes i vurderingen av økt forekomst av psykiske lidelser, flere unge i utenforskap og flere fattige. Ansatte ved Nav-kontor ser disse trendene som særlig viktige for sitt arbeid, mens ansatte i direktoratet vurderer dem som mindre relevante. I tillegg skiller Nav Hjelpemidler og tilrettelegging (HoT) seg ut ved å vurdere aldrende befolkning som en trend med stor betydning for deres oppgaver.

Til tross for variasjoner mellom enhetene, framstår digitalisering og effektivisering som gjennomgående viktige trender på tvers av organisasjonen. Ansatte i Nav Fylke løfter fram kunstig intelligens (KI) som en viktig trend. I ytelseslinjen er økte forventninger til offentlig sektors effektivitet en av de mest framtredende trendene, i tillegg til digitalisering og effektivisering. I Arbeids- og velferdsdirektoratet peker særlig bruken av kunstig intelligens (KI) seg ut som en av de mest betydningsfulle trendene, sammen med digitalisering og effektivisering.

Figur 12.4: Ansatte ved ulike enheter sin vurdering av trendenes betydning for egne arbeidsoppgaver framover. Rangert etter Nav-kontors vurderinger av trendene.

Kilde: Nav

12.2.2 Usikkerhet om samfunnstrender

Vi har også spurt respondentene om hvilke trender de opplever at har størst usikkerhet. Dette kan gi en nyttig indikasjon på hvilke områder som framstår som særlig uforutsigbare, i form av omfang og konsekvenser for Nav og egen arbeidssituasjon. I dette spørsmålet kunne ansatte krysse av for flere alternativer, noe som gir oss et bilde av hvilke områder de mener preges av særlig uforutsigbarhet.

Spørsmålet om hvilke samfunnstrender eller utviklingstrekk det er størst usikkerhet rundt kan tolkes på flere måter. Det forutsetter at respondentene reflekterer over begrepet «usikkerhet», som kan ha ulike betydninger avhengig av perspektiv. Noen kan forstå det som en vurdering av hvor vanskelig det er å forutsi hvordan en trend vil utvikle seg, mens andre kan tolke det som en refleksjon over usikkerheten knyttet til hvilke konsekvenser en trend vil ha dersom den utvikler seg i positiv eller negativ retning, eller begge. I tillegg kan spørsmålet besvares ut fra hvem det berører – enten om det primært gjelder samfunnet generelt eller spesifikt Nav og de ansatte i Nav.

Aldring av befolkningen kommer for eksempel ut som en over gjennomsnittlig usikker trend. Fra et samfunnsperspektiv er dette overraskende, siden det er regnet som en sikker demografisk trend. Fra et ansattperspektiv er det derimot mer forståelig – eksempelvis fordi de ansatte er usikre på hvor mye Nav trenger å endres på grunn av aldring av befolkningen.

Ansatte vurderer særlig at det er usikkerhet om internasjonale konflikter og bruk av kunstig intelligens, etterfulgt av flere med psykiske lidelser, flyktninger og unge i utenforskap (Figur 12.5). Trendene som færrest vurderer som usikre er digitalisering, økte forventninger til samarbeid, omstillingstakt i arbeidslivet, arbeidsinnvandring og økte krav til kvaliteten på offentlig tjenester.

Figur 12.5: Prosentandel av ansatte sin vurdering av usikkerheten rundt ulike samfunnstrender, med 95 prosent konfidensintervall

Kilde: Nav

Surveydataene gir oss et godt utgangspunkt for å identifisere hvilke samfunnstrender som har størst betydning for Nav som helhet, samtidig som de kan belyse graden av usikkerhet knyttet til disse trendene. I framtidshistoriene i kapittel 3 har vi blant annet brukt de ansattes vurderinger av de viktigste usikkerhetene som kilde. Scenarioplanlegging er et verktøy brukt av organisasjoner og virksomheter for å forberede seg på ulike hendelser og utviklingstrekk i nær framtid. Det finnes en rekke metoder for dette, og kan bidra til å belyse hvilke strategiske valg og prioriteringer som bør tas for å møte framtidige utfordringer og muligheter (Schwartz 1991).

Med inspirasjon fra litteraturen om scenarioplanlegging kan vi utforme en betydning-usikkerhet-matrise basert på surveydataene (også kalt «Wilson matrix»: Amer mfl. 2012). Dette rammeverket gjør det mulig å evaluere og rangere samfunnstrender langs to dimensjoner: deres potensielle betydning (eller påvirkning) og graden av usikkerhet knyttet til deres framtidige utvikling eller konsekvenser. En slik matrise gir en enkel måte å analysere «verdenen gjennom fire kvadranter», der trender kan plasseres i ulike kategorier basert på deres betydning og usikkerhet. Dette kan bidra til å identifisere de viktigste utviklingstrekk som krever strategisk oppmerksomhet og planlegging.

Figur 12.6 viser betydning-usikkerhet-matrisen, der to stiplede referanselinjer deler figuren i fire kvadranter. Disse linjene representerer gjennomsnittsverdiene for de to dimensjonene: betydning og usikkerhet. Trender som ligger over eller til høyre for linjene anses som mer betydningsfulle og usikre enn gjennomsnittet. Trender under eller til venstre for linjene vurderes som mindre usikre eller betydningsfulle. Dette gir et overblikk over hvordan ulike samfunnstrender oppfattes i forhold til hverandre utfra Nav-ansattes perspektiv.

I den øvre høyre kvadranten av figuren finner vi samfunnstrender som vurderes å ha stor betydning, samtidig som de preges av stor usikkerhet. Ofte er det trender i denne kvadranten som får best oppmerksomhet, i både videre scenarioplanlegging og strategiarbeid (Schwartz 1991). Disse trendene kan ha stor innvirkning på Nav, men er utfordrende å forutsi og planlegge for. Her finner vi utviklingen av kunstig intelligens (KI), økende andel personer med psykiske lidelser, unge i utenforskap, flere flyktninger, flere fattige og aldring av befolkningen. Det er særlig kunstig intelligens som peker seg ut som usikker.

I den nedre høyre delen av figuren ligger samfunnstrender som anses som viktige, men som samtidig preges av lav usikkerhet. I kontrast til trendene over kan det oftere være enklere å planlegge for disse, fordi de utvikler seg i mer forutsigbare retninger og gir mulighet for langsiktig planlegging. Her finner vi økte forventninger til offentlige tjenester, omstilling i arbeidslivet, samarbeid på tvers av sektorer, digitalisering av offentlige tjenester, innstramming og effektivisering av offentlig sektor og mangel på etterspurt kompetanse i arbeidsmarkedet. Siden denne kvadranten også inneholder trender som er betydningsfulle, bør disse også være viktige for strategiarbeidet. Da kan planleggingen i større grad være langsiktig.

I den nedre venstre delen av figuren ligger trender som både vurderes som mindre viktige for Nav og som er preget av lav usikkerhet. Dette er utviklingstrekk som enten anses som mindre relevante eller allerede håndteres godt: det grønne skiftet og klimautfordringer, lavere tillit til offentlige virksomheter, økt arbeidsinnvandring, krisehåndtering og mangel på kvalifisert arbeidskraft. Selv om disse temaene er viktige i en bredere samfunnskontekst, oppleves de antagelig som mindre presserende for Navs arbeid.

I den øvre venstre delen av figuren finner vi trender med høy usikkerhet, men som samtidig vurderes som mindre betydningsfulle for Nav. Slike trender kan følges nøye over tid uten at de krever umiddelbare tiltak. Her ligger internasjonale konflikter og kriger. Selv om disse hendelsene er uforutsigbare, er det mulig at deres direkte betydning for Nav er noe begrenset. Eventuelle konsekvenser, som økt tilstrømning av flyktninger, anses derimot som mer relevante og behandles som en egen trend i figuren.

Figur 12.6: Ulike trenders usikkerhet og betydning for Nav som helhet, med 95 prosent konfidensintervall

Kilde: Nav

12.2.3 Ulike perspektiver på samfunnstrender

Som en del av organisasjonen har ansatte en unik forståelse av daglige operasjoner, utfordringer og muligheter, noe som gir dem et praktisk og operasjonelt blikk på hvilke samfunnstrender som oppleves som mest betydningsfulle og usikre i hverdagen. Ved å involvere dem i framsynsanalyser, sikres forankring i reelle utfordringer og erfaringer fra feltet (Amer mfl. 2013; Schwartz 1991). En betydning-usikkerhet-matrise gir en systematisk oversikt over hvordan disse trendene vurderes fra de ansattes perspektiv.

Ansatte peker særlig på seks samfunnstrender som både svært betydningsfulle og preget av stor usikkerhet: kunstig intelligens, økende antall personer med psykiske og fysiske lidelser, flere flyktninger, flere unge i utenforskap, økende fattigdom og en aldrende befolkning. Samtidig skiller ansattes vurderinger seg fra øvrige analyser i rapporten, som baserer seg på registerdata, forskningsfunn og innspill fra brukerrepresentanter. Disse forskjellene kan skyldes ulike metodiske tilnærminger, men også at ansatte vurderer betydning og usikkerhet ut fra en operativ kontekst, mens registerdata og forskning typisk belyser bredere strukturelle mønstre. I tillegg gir innspill fra brukerrepresentanter et perspektiv basert på erfaringene til de som bruker Navs tjenester, noe som kan skille seg både fra ansattes vurderinger og fra de mer kvantitative/narrative analysene. Kombinasjonen av disse perspektivene – ansatte med sine praktiske erfaringer, forsknings- og registerdata med sin strukturelle innsikt, og brukerne med sine opplevelser av tjenestene – gir et godt grunnlag for en mer helhetlig forståelse av ulike samfunnstrenders innvirkning for Nav og samfunnet ellers.

Arbeidskraftmangel og tillit til offentlig sektor er eksempler på samfunnstrender der vurderingene spriker. Kapittel 6 nevner arbeidskraftmangel som en betydelig samfunnsutfordring, mens kapittel 11 omtaler synkende tillit til offentlig sektor. Ansatte vurderer imidlertid begge trendene som mindre betydningsfulle og usikre. Disse forskjellene kan skyldes at både arbeidskraftmangel og tillit til offentlig sektor primært forstås som bredere samfunnsutfordringer, der utviklingen påvirkes av demografiske endringer, utdanningspolitikk, teknologisk utvikling, økonomiske konjunkturer og politiske beslutninger. I et slikt perspektiv kan arbeidskraftmangelen ha stor betydning for samfunnet som helhet – særlig i sektorer med høy etterspørsel etter kompetanse. For de Nav-ansatte er det en viktig oppgave å bidra til å redusere mangelen på arbeidskraft, men samtidig kan et strammere arbeidsmarked gi de ansatte bedre rammer for å bistå brukerne til å komme i jobb. Dessuten er dette en trend som de ansatte ut fra fagkompetanse opplever som mer forutsigbar. På samme måte kan synkende tillit til offentlig sektor være en viktig makrotrend, men ikke nødvendigvis en utfordring som ansatte ser påvirker deres konkrete arbeidsoppgaver på kortere sikt.

Et annet eksempel er den aldrende befolkningen, som av ansatte vurderes som en usikker trend, til tross for at den er en av de mest forutsigbare demografiske utviklingstrekkene. Aldringen av befolkningen er godt dokumentert gjennom fødsels- og dødsstatistikker, men gjennomsnittlig er Navs ansatte mer usikre på konsekvensene for Nav og egen arbeidssituasjon. Det er forutsigbart at trenden vil bety endringer på hjelpemiddelområdet og pensjonsområdet, men kanskje mer usikkert hvordan aldringen blant annet vil påvirke etterspørselen etter andre velferdstjenester, behovet for arbeidskraft, helseutviklingen og prioritering i offentlige budsjetter. Fra et operativt perspektiv er det derfor vanskelig å forutsi når, hvordan og i hvilken grad aldringen vil påvirke Nav på kort og lang sikt.

12.3 Omverdensanalysen og Navs prioriteringer

En av hensiktene med omverdensanalysen er at den skal inngå i Navs interne arbeids- og planleggingsprosesser. Her ser vi nærmere på ansattes kjennskap til omverdensanalysen, hvor nyttig den oppleves og om de mener den påvirker Navs prioriteringer.

Kjennskapen til Navs ulike analyser og informasjonskanaler har utviklet seg ulikt over tid. I 2024, som i 2022, er det 62 prosent av de ansatte som sier de har kjennskap til omverdensanalysen, en økning fra 53 prosent i 2020. Det er ansatte i Nav-fylkene (fylkesnivået) som har størst kjennskap til analysen (over 80 prosent). Dette er etterfulgt av ansatte i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Nav Kontroll og Nav-kontor, hvor det er mellom 60 og 80 prosent som kjenner til analysen.

Samlet sett viser resultatene at Navs omverdensanalyse og forskning/analyser som gjelder egne arbeidsoppgaver har en relativt høy og stabil kjennskap over tid. Derimot er det en nedgang i kjennskapen til tidsskriftet Arbeid og velferd og spesielt magasinet/nettsiden Memu (Figur 12.7).

Figur 12.7: Prosentandel som har kjennskap til omverdensanalysen, andre analyser og informasjonskanaler. Med 95 prosent konfidensintervall

Kilde: Nav

Vi finner at omverdensanalysen blir oppfattet som nyttig for mange, både i det daglige arbeidet og for Navs overordnede prioriteringer (Figur 12.8). Andelen ansatte som oppfatter omverdensanalysen som nyttig har økt fra 2018 til 2022, men viser en tendens til nedgang i 2024. I 2018 lå vurderingen på rundt 70 prosent, steg til et høydepunkt i 2022 (75 prosent) og var i 2024 på 73 prosent. Det er ansatte i Nav Fylke, direktoratet og ved Nav-kontor som i størst grad vurderer analysen som nyttig i sitt arbeid.

Vurderingen av i hvilken grad omverdensanalysen påvirker Navs prioriteringer følger en lignende trend. Den økte jevnt fra 66 prosent i 2018 til 2022, med et toppunkt på nesten 78 prosent, før vi ser en tendens til nedgang i 2024. Her er det ansatte ved Nav Kontaktsenter, økonomitjeneste og Nav Fylke som i størst grad mener at omverdensanalysen har påvirkning på Navs prioriteringer.

Figur 12.8: Utvikling i opplevd nytte og påvirkning av Navs omverdensanalyse (prosentandelen enig, 2018–2024).

Kilde: Nav

Omverdensanalyser som verktøy for ansatte
Omverdensanalyser gir ansatte en bredere forståelse av trender og utfordringer som kan påvirke Navs arbeid. En positiv indikasjon fra spørreundersøkelsen er at rundt 62 prosent av de ansatte har kjennskap til analysen. De fleste har blitt kjent med analysen gjennom nyhetssaker på Navet/Nav.no, presentasjoner og rapportlesning. Samtidig kan det være utfordrende for ansatte å sette seg inn i omfattende analyser i en hektisk arbeidshverdag, noe som kan begrense i hvilken grad omverdensanalysen faktisk brukes som et strategisk verktøy i det daglige arbeidet.