1  Hovedpunkter i omverdensanalysen

Hovedpunkter

Fotomontasje: Colourbox

Aldringen av befolkningen vil ha stor påvirkning på Nav. 4 av 5 ekstra innbyggere fram til 2035 vil komme i aldersgruppen 67 år og over. Behovet for hjelpemidler vil derfor øke, også fordi flere eldre bor hjemme lenger, og at flere kan trenge tilrettelegging for å delta i arbeidslivet. Vi forventer økende mangel på arbeidskraft, spesielt i helsevesenet. Vi venter videre mangel på faglært arbeidskraft i industri, bygg og anlegg og håndverk. I tillegg vil teknologisk utvikling og grønnere økonomi endre kompetansebehovet. Vi forventer at personer uten fullført videregående skole i økende grad vil være overrepresentert utenfor arbeidslivet. Det krever at Nav og samarbeidspartnerne dreier virkemidlene mot kompetanseutvikling og livslang læring.

Befolkningsveksten vil være størst i sentrale områder, mens vi forventer nedgang i befolkningen i yrkesaktiv alder i over halvparten av kommunene fram til 2035. Det gir store lokale forskjeller i tilgangen på arbeidskraft og utfordringer med å opprettholde gode offentlige tjenester i hele landet. En fortsatt utvikling i retning større Nav-kontor med sterkere fagmiljøer må kombineres med gode digitale tjenester. Brukerne av Nav forventer forutsigbar inntektssikring, tilpassede og sammenhengende tjenester og tett oppfølging med et langsiktig perspektiv. På den andre siden må vi lykkes med forenkling, automatisering og effektivisering. Det gir behov for en gjennomtenkt balanse mellom personlig bistand og digitalisering.

En ny verdensorden med stor usikkerhet i internasjonal handel og geopolitikk kan gi større svingninger og omstillinger i arbeidsmarkedet. Nav må ha fleksibilitet og kunne håndtere brå endringer og tilbakeslag, og være forberedt på risikoen for økt polarisering i samfunnet. Økte utgifter til forsvar og sikkerhet kan gi endringer i budsjettmessige prioriteringer. Det kommer i tillegg til utfordringen med at aldringen gir økende gap mellom offentlige utgifter og inntekter. Norge har likevel gode forutsetninger for å opprettholde velferden gjennom høy sysselsetting og solide offentlige finanser.

Økt behov for arbeidskraft gir gode muligheter for å inkludere flere av de som står utenfor arbeidslivet, der mange har sammensatte problemer. Mange flyktninger mangler språkkunnskaper eller andre grunnleggende ferdigheter. Tilpassede opplæringsformer kan få flere til å gjennomføre utdanning. Det er behov for å følge tett med på kompetansegapet i arbeidslivet, bedre samarbeid mellom Nav, helsevesenet, utdanningssektoren og kommunene, samt mer involvering av arbeidsgivere.

Vi forventer at kunstig intelligens (KI) vil ha en sentral rolle i digitaliseringen framover. Nye muligheter gjelder blant annet løsninger som kan lette arbeidshverdagen for ansatte, gi beslutningsstøtte i saksbehandling og ved vurdering av oppfølgingsbehov og som kan forbedre tjenester for rekruttering. KI kan også bidra til nye hjelpemidler og gi universell utforming et løft. For at ny teknologi skal gi mest mulig verdi for pengene vil det trolig bli diskusjoner om rettslige rammer, behovet for mer digitaliseringsvennlige regler og hvordan offentlig IT-utvikling skal styres og finansieres. Teknologi og den globale usikkerheten gir dessuten risikoer, blant annet for personvernbrudd, desinformasjon, cyberangrep og trygdesvindel. Nav må ha derfor ha kompetanse og kapasitet til å utvikle effektive og trygge digitale løsninger.