4  Innledning

Samfunnet endrer seg raskt, og utviklingen er uforutsigbar. Omverdensanalysen vurderer hvilke samfunnstrender som kan bli de viktigste for Nav fram mot 2035, hvilke konsekvenser trendene kan få for oss, og hvilke trender som er mest usikre.

Analysen er inndelt i sju samfunnsområder (kapittel 5–11): Demografi, arbeidsmarkedet, brukerforventninger, digital teknologi, økonomiske levekår, helse og politiske trender. I kapittel 3 har vi laget seks framtidshistorier basert på de viktigste usikkerhetene vi vurderer at Nav står overfor framover. Kapittel 6.9 og 9.11 har i tillegg spesifikke scenarioer for den globale handelskrigen og den økonomiske utviklingen kan påvirke arbeidsmarkedet og behovet for sosiale tjenester. Kapittel 12 inneholder resultater fra en spørreundersøkelse rettet mot ansatte i Nav, der vi ba de ansatte vurdere hvilke trender som kan bli de viktigste, hvilke som er mest usikre, og der vi undersøkte kjennskapen til omverdensanalysen og hvor nyttig ansatte mener den er. I tillegg har vi som en nyvinning i årets analyse utviklet et interaktivt demografiverktøy som gir innsikt i demografiske endringer i norske kommuner fram mot 2035.

Analysen har som formål

Navs omverdensanalyse ble første gang publisert i juli 2014 (Nav 2014) og utgis nå for sjette gang. Omverdensanalysen bygger på en kartlegging av aktuell forskning og analyser, supplert med vurderinger av hvilke muligheter og utfordringer samfunnstrendene kan gi Nav. For å sikre forankring og relevante innspill har det vært viktig å involvere hele Nav. I tillegg til spørreundersøkelsen til ansatte har vi hatt møter med de ansattes organisasjoner, sentralt brukerutvalg, direktørmøtet i Arbeids- og velferdsdirektoratet, andre ledergrupper og KS. Vi har også hatt møter og workshoper med samarbeidspartnere og eksperter på ulike områder.

Nav har et bredt og sammensatt ansvarsområde med stor variasjon på tvers av resultatområder og geografi. Til tross for omfanget av omverdensanalysen, vil den ikke dekke alle behov. Vi oppfordrer derfor enheter i Nav til å utarbeide egne analyser i tillegg der det er hensiktsmessig.

Arbeidet med denne utgaven har vært utført av Arbeids- og velferdsdirektoratet. Redaksjonen har bestått av Ole Christian Lien (leder), Kristine Eikren Brudevoll, Sverre Friis-Petersen, Jørgen Daroische Holbæk-Hanssen, Hilde Olsen, Raija Sandvik og Susanne Skråning. Hovedforfatterne for kapitlene har vært Marianne Åsheim Friess, Sverre Friis-Petersen, Siri Hansen Pedersen, Jørgen Daroische Holbæk-Hanssen, Ivar Åsland Lima, Kristian Myklathun, Jon Petter Nossen, Hilde Olsen, Robindra Prabhu og Magne Sortland. Bidrag om utviklingstrekk og konsekvenser på hjelpemiddelområdet, kontrollområdet og i Navs samarbeid med helsesektoren har blitt levert i regi av henholdsvis Vegard Forøy, Ole Johan Heir og Stian Kersenboom Johnsen med bistand fra flere. Seksjon for kunnskapsbasert læring ved Per Inge Langeng mfl. har bidratt med vurderinger for kompetansebehovet i Nav. Azita Tavakoli har fasilitert arbeidet med framtidshistorier mens Simón Sandoval har fasilitert workshoper om brukerforventninger. Eirik Lamøy og Magne Sortland har laget nettversjonen av rapporten, mens Hanne Røvig Schjold har vært ansvarlig for design av presentasjonen av rapporten. Vi ønsker å takke alle som har bidratt med verdifull innsikt og gode innspill gjennom workshoper og møter.