6  Hvor finner jobbsøkere ledige stillinger?

Det er viktig at arbeidssøkere og arbeidsgivere finner hverandre, og Nav bistår både personbrukere og arbeidsgivere i denne prosessen. For å få til en god rekrutteringsprosess er det viktig å matche arbeidssøkere med arbeidsgivere på de arenaene og kanalene de bruker. I dette kapitlet undersøker vi hvilke kanaler som hovedsakelig brukes av arbeidssøkere.

I årets undersøkelse har vi gjenbrukt spørsmål fra 2020 om hvilke aktiviteter og kanaler arbeidssøkere benytter når de leter etter jobb. I årets arbeidsgiverundersøkelse (2024c, s. 24) ble virksomhetene spurt om hvilke kanaler de bruker for å rekruttere nye medarbeidere.

Flere arbeidssøkere bruker arbeidsplassen.no

Tidligere studier har vist variasjoner og sammenhenger mellom valg av kanaler for jobbsøkere og arbeidsgivere (Friis-Petersen, m.fl., 2021). Ved å se nærmere på både formelle og uformelle kanaler, inkludert nettplattformer, sosiale medier og direkte kontakt med arbeidsgivere, kan vi identifisere trender og tendenser som preger dagens jobbsøking.

Både i 2020 og 2024 er det de formelle kanalene som nettsider (f.eks. Finn.no) og Navs egen stillingsportal arbeidsplassen.no som er mest brukt av arbeidssøkere (Figur 6.1). I 2020 oppga 80 prosent at de benyttet Finn.no (og/eller lignende nettsider), og tallet er nesten uendret i 2024 (78 %). Arbeidsplassen.no er den eneste kanalen som har vokst, fra 68 prosent i 2020 til 72 prosent i 2024. Bemanningsbyråer brukes nå i mindre grad, fra 38 prosent i 2020 til 32 prosent i 2024.

Sosiale medier, som for eksempel LinkedIn og Facebook, brukes også i betydelig grad av arbeidssøkere. Selv om sosiale medier ofte regnes som uformelle, fungerer de i rekrutteringssammenheng mer som formelle kanaler både for utlysning og direkte kontakt. 50 prosent oppga bruk i 2024, og 47 prosent i 2020.

Direkte kontakt med arbeidsgivere, som å møte opp personlig, ringe, sende e-post, eller ta kontakt via bedriftens egne nettsider, er også hyppig brukte metoder. I 2024 oppgir 49 prosent av arbeidssøkerne at de har benyttet denne tilnærmingen, en økning fra 44 prosent i 2020. Samarbeid mellom arbeidssøkere og Nav når det gjelder direkte kontakt med arbeidsgivere er den minst brukte kanalen, med 15 prosent i 2020 og 2024. Omtrent tilsvarende bruk (12 %) er det for arbeidsgivere som finner kandidater sammen med veileder i Nav (Nav, 2024c, s. 24).

Figur 6.1: Arbeidssøkeres kanalbruk ved jobbsøking (flere valg mulig). Med 95 prosent konfidensintervall

Små forskjeller i kanalbruk mellom aldersgrupper

Det er noen interessante variasjoner i hvordan ulike aldersgrupper benytter seg av jobbsøkingskanaler (Figur 6.2). For alle aldersgrupper er stillingsportalene Finn.no og arbeidsplassen.no de mest brukte kanalene. Det mest markante skillet gjelder sosiale medier. Det er de mellom 30 og 59 år som i størst grad benytter sosiale medier som LinkedIn og Facebook for å finne jobb (58 %). De yngste (18-29 år) og eldste (60-69 år) er imidlertid mer like hverandre på dette området, med henholdsvis 42 prosent og 37 prosent.

Når det gjelder sosiale nettverk, ser vi at unge arbeidssøkere i mindre grad bruker bekjente, venner eller familie for å finne jobb. 37 prosent av 18-29-åringene oppgir å bruke slike uformelle kanaler, sammenlignet med 47 prosent blant de mellom 30 og 59 år. I tillegg viser undersøkelsen at de yngste arbeidssøkerne benytter bemanningsbyråer i mindre grad (22 %) enn de eldre aldersgruppene (34 %).

Figur 6.2: Arbeidssøkeres kanalbruk ved jobbsøking (flere valg mulig). Med 95 prosent konfidensintervall

Kvinnelige og mannlige arbeidssøkere har stort sett likt mønster når det gjelder valg av kanaler for å finne jobb. Det er imidlertid en tendens til at menn i noe større grad bruker bemanningsbyråer og tar direkte kontakt med arbeidsgivere, sammenlignet med kvinner.

Arbeidssøkere med høyere utdanning bruker et bredere spekter av kanaler i jobbsøkerprosessen. De skiller seg ut fra de med grunnskole og videregående ved å ha en høyere frekvens av bruk av andre stillingsportaler enn arbeidsplassen.no (som Finn.no eller jobbnorge.no), sosiale nettverk og sosiale medier. Det kan tyde på at høyere utdanning åpner opp for flere muligheter på jobb markedet og kan spille en viktig rolle i nettverksbygging og utviklingen av fremtidige arbeidsrelasjoner.

For arbeidsgivere er den mest benyttede rekrutteringskanalen sosiale medier. 52 prosent av arbeidsgiverne oppgir at de bruker disse plattformene aktivt (Nav, 2024c, s. 24). Arbeidssøkere bruker også denne arenaen i like stor grad. Arbeidsgivere bruker også i stor grad andre stillingsportaler enn arbeidsplassen.no, samt intern rekruttering. Arbeidsplassen.no er fortsatt en av de mest populære stillingsportalene for arbeidsgivere, og er også den mest brukte av arbeidssøkere.

Kort oppsummering

Arbeidssøkere bruker primært formelle kanaler som nettsider, med økt bruk av arbeidsplassen.no. Det er imidlertid verdt å merke seg at bruken av bemanningsbyråer har gått ned, noe som tyder på en endring i hvordan arbeidssøkere velger å navigere i jobbsøkingen, eller endringer i arbeidsmarkedet. Sosiale medier fremstår som en stabil kilde i jobbsøking. Det er en tendens til økt bruk av direkte kontakt med arbeidsgivere, og samtidig har bruken av uformelle kanaler sunket.

Arbeidsgiveres og arbeidssøkeres kanalvalg viser mange likhetstrekk, der begge parter i stor grad benytter nettsteder og sosiale medier i rekrutteringsprosessen. Arbeidsgivere oppgir i tillegg at de ofte ansetter internt. For arbeidssøkere kan det muligens være en ulempe at de ikke får sjansen til å søke.